Sondaj:

Sunteți de acord ca, în anul școlar 2021-2022, activitatea să se desfășoare online?





Contact:

Telefon:
0721-693374
Fax:
0351-441372
E-mail:
redactia@zdo.ro

Divertisment:

damila

damila

Mafia - Structura și regulile organizației criminale Cosa Nostra (partea I)

Duminică, 20 Noiembrie 2011, ora 23:33
Editorial - Daniel Puiu


Mafia - Structura și regulile organizației criminale

I) Primul mafiot care s-a căit și a vorbit despre organizarea mafiei în anul 1973, a fost Leonardo Vitale, care însă a fost considerat nebun în ciuda numeroaselor informații pe care le-a dat judecatorilor. Mulți criminali acuzați de el au fost lasați liberi. Doar el a fost condamnat. Imediat ce a iesit din închisoare, după ce a ispășit pedeapsa, în 1984, a fost asasinat cu focuri de armă în timp ce se întorcea acasa de la slujba de duminică. 

II) Mărtuia lui a fost confirmată de primul șef al mafiei care a colaborat cu justiția: Tomasso Buscetta. Acesta a fost extrădat din Brazilia în 1984, unde fugise să scape de un razboi al mafiei izbucnit pentru controlul organizației; îi fuseseră  deja uciși doi fii, fratele, ginerele, nepotul și toți oamenii fideli lui. 

III) În același timp cu Bruscetta decide să vorbească un alt cap al mafiei, Salvatore Contorno, după ce a fost arestat în 1982. Contorno scăpase ca prin minune dintr-un atentat și era urmărit cu încrâncenare de mafia condusă de Giuseppe (Pippo) Calò. I-au fost uciși toate rudele și prietenii pentru a-l face sa iasă din ascunzătoare, dar fară niciun rezultat. 

IV) Mărturia lui coincide cu cea a lui Bruscetta, dar niciunul dintre ei nu se căiește. Sunt oameni învinși, rămași fară cei dragi, persecutați și vânați, dar fără remușcări de conștiință; "vorbesc" pentru a se răzbuna. Ei au fost cei care au dezvăluit cu precizie mecanismele de funcționare ale mafiei. Azi aceștia se află   în Statele Unite, protejați de poliția americană.

V) Mafioții numesc propria organizație "Cosa Nostra". Sunt divizați în familii și fiecare familie are un șef, zis "reprezentant", ales de toți "oamenii de onoare", asistat de un vice-șef și de unul sau mai mulți "consilieri". În fiecare familie oamenii de onoare (sau soldații) sunt coordonați în grupuri de zece persoane care la rândul lor sunt conduși de un șef. Trei familii constituie un "comandament", iar șefii comandamentelor (și ei aleși) fac parte din "Comisie", care este organismul cel mai important din Cosa Nostra. Șeful Comisiei în anii '80 a fost Michele Greco, zis și "tata", arestat în 1986 și condamnat la închisoare pe viața pentru că a comandat asasinarea judecatorului Chinnici și a generalului Dalla Chiesa. Comisia ia deciziile cele mai importante, rezolvă contradicțiile între familii, exclude oamenii care nu sunt de încredere, controlează  toate asasinatele. Recent s-a creat la Palermo un Consiliu interprovincial.

VI) Pentru a deveni "oameni de onoare" este nevoie de proba curajului (care merge până la crimă), solicitantul nu trebuie sa fie rudă   cu forțele de ordine, nu trebuie sa-și înșele soția sau să divorțeze. Candidatul, înainte sa fie acceptat, este ținut sub control, căutat de mafioți, apoi vine condus   într-un loc pustiu, unde în prezența a trei martori, depune jurământul de încredere. Ia în mâna o imagine sacră, își înțeapă degetul și udă  cu sângele său acea imagine sacră, apoi îi dă  foc și o ține în mâna pâna se transformă în scrum. În același timp pronunță jurământul ritualului "Carnea mea să ardă ca această imagine daca nu păstrez jurământul promis". După această ceremonie va cunoaște foarte multe secrete și traficul mafiei cu cât mai înalt va fi gradul său.

VII) Fiecare om de onoare este ținut la tăcere, fără să pună multe întrebari, fără să comunice la necunoscuți apartența lui la mafie; nu trebuie să aibă relații cu poliția sau cu judecătorii. Numai în cazul când i-a fost furată mașina poate să se adreseze justiției, denunțând numai furtul nu și autorul lui, pentru a evita să fie incriminat de fapte care ar putea sa fie comise cu mașina sa furată.

VIII) Omul de onoare rămâne pâna când este exclus sau până la moarte. Când el se află în pușcarie, Cosa Nostra este preocupată să ofere asistență familiei și să plătească avocații. Dacă cel arestat este șef de famile, atunci vine înlocuit de adjunctul sau, atâta timp cât el se află în pușcarie, dar pentru asta el nu își pierde puterea.

IX) Câteva din aceste reguli nu mai sunt așa drastice ca în anii '60, '70. Responsabil de acest lucru a fost grupul Coreleonesi, Luciano Liggio, care a preulat conducerea la gruparea mafiotă Cosa Nostra în ultimul deceniu și l-au făcut pe Bruscetta să vorbească. Desigur, au ramas în aplicare cele două legi fundamentale: tăcerea și supunerea absolută față de superiori.

Va continua. 



  • Currently 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dă-i o nota! Nota curentă: 4.5
Versiunea pentru tiparire versiune print
 Share

2 comentarii:

  1. +5
    mago *: 2011-11-22, 18:25:45

    articol bine documentat care este altfel decat credeam eu despre mafia, pe aici mai toti cocalarii se cred mafioti

  2. Gigi *: 2016-05-18, 23:22:48

    Bun articol


Scrie un comentariu:


Nume:
Mesaj:

Întrebare anti-spam - cât fac unu plus unu
(scrie răspunsul cu litere):

caractere rămase.