Joi, 07 Decembrie 2023
Newsletter - Abonare RSS - Arhiva
Sunteți de acord ca, în anul școlar 2021-2022, activitatea să se desfășoare online?
Telefon:
0721-693374
Fax:
0351-441372
E-mail:
redactia@zdo.ro
Situat pe malul Lacului Herăstrău, într-un decor natural deosebit, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” oferă vizitatorilor posibilitatea unei reale întoarceri în timp, pentru a cunoaşte viaţa locuitorilor satelor româneşti de altădată şi pentru a trece pragul caselor tradiţionale. Anul acesta, în luna mai s-au sărbătorit 76 de ani de la deschiderea instituţiei pentru public.
Muzeul Satului din Bucureşti este unul dintre primele muzee etnografice din lume şi al doilea muzeu etnografic în aer liber din lume, după cel din Stockholm.
În 1925 sociologul Dimitrie Gusti organiza o campanie de cercetări, în care a cooptat studenţii de la Sociologie şi diverşi specialişti din localitatea Goicea Mare (judeţul Dolj). Dorinţa lui Gusti era de a realiza monografii cât mai complete ale satelor româneşti, care aveau ca scop nu doar cunoaşterea realităţilor sociale, ci şi viitoare acţiuni de dezvoltare a localităţilor rurale. Din 1926 monografiştii achiziţionează unele obiecte etnografice, iar în Campania din 1927 de la Fundu Moldovei ei realizează o expoziţie în şcoala din sat. Campaniile se extind şi expoziţii mai mari sau mai mici sunt realizate în Bucureşti. Acum începe să se contureze idea construirii unui muzeu “social” al României. Din acesta trebuia să facă parte un muzeu al satului de altădată, un pavilion în care să fie prezentate statistici, grafice, tabele, fotografii rezultate în urma cercetărilor şi un sat model. Din pricina războiului, singurul care a putut fi realizat a fost muzeul satului…
Cu prilejul Lunii Bucureştilor, Gusti a reuşit să obţină un teren necurăţat pe care se aflau nişte grajduri în paragină. În martie 1936, în timp ce la Bucureşti se pregătea terenul, 30 de echipe au plecat prin ţară, în unele localităţi cercetate, având ca sarcină să depisteze, să cumpere, să demonteze şi să aducă în capitală diferite construcţii. Casele trebuiau să respecte câteva cerinţe: să fie ţărăneşti, să fie caracteristice regiunilor din care erau aduse şi să fie frumoase. O parte din casele selecţionate au fost demontate bucată cu bucată din localităţile lor de origine, aduse cu trenul şi reconstruite pe teritoriul muzeului. Pe 9 mai a avut loc inaugurarea în prezenţa regelui.
Se serbau 70 de ani de la întemeierea dinastiei de Hohenzollern în România. În ziua de 17 mai, care ulterior a devenit ziua muzeului, acesta s-a deschis şi pentru public.
Muzeul Satului-76 de ani
Actualmente, în muzeu se găsesc ansambluri de construcţii, grupate pe marile provincii istorice: Oltenia, Moldova, Transilvania, Banat, Muntenia. Majoritatea pot fi vizitate. Cele mai spectaculoase sunt casa Şanţ (din Bistriţa-Năsăud, 1876), bisericile din Dragomireşti (jud.Maramureş, 1772), Timiseni (Gorj) şi Răpciuni (jud.Neamţ, 1773), bordeiul din Castranova (Dolj, secolul IX), trei mori de vânt, diverse instalaţii ţărăneşti sau casa din Zăpodeni (veche de peste 300 de ani).
felicitari pt articol domnisoara Bianca