zdo.roSocial

Sărăcia o problemă globală a lumii contemporane

Mihaela Vasile - - 2011-11-23

În aria problemelor cu care se confruntă omenirea din zilele noastre există unele care sunt provocate de manifestarea unor dezastre naturale şi altele care derivă din acţiunea factorilor umani.Sărăcia este una dintre cea mai gravă problemă a umanităţii cu rădăcini adânci în istorie.Se manifestă în toată lumea şi are efecte dramatice asupra viieţii anumitor categorii de populaţie.

Aceasta este asociată cu subdezvoltarea economică, salariul precar, malnutriţia,somajul,excluziunea socială, abandonul şcolar şi analfabetismul,eşecul social, infracţionalitatea.Este întâlnită nu numai în ţările subdezvoltate ci şi în cele industrializate, diferenţele fiind doar de amplitudine şi de nivelul de manifestare. Majoritatea acestor persoane trăiesc în regiuni precum: Africa Sub-Sahariană, Asia centrală, Europa estică şi Asia de sud est. La începutul secolului nostru cele mai ridicate niveluri de sărăcie s-au înregistrat în ţări precum: Mali(72,8%), Nigeria(70,2%), Republica central Africană(66,6%), Burkina Fasso(61,2%),Gambria(57,3%).
Problema săraăciei persistă şi în ţările Americii Latine, Bolivia, Ecuator şi Honduras unde peste jumatate din populaţie trăieşte cu mai puţin de 2 dolari pe zi. În afară de sărăcie şi dezastre naturale care continu să rămână calamităţi înspăimântătoare pentru ţarile sărace, omenirea este ameninţata şi de manifestarea unor maladii, care, în condiţiile săraăciei se extind cu rapiditate (SIDA). Mijloacele de luptă împotriva maladiilor depinde de nivelul de dezvoltare economico-socială a fiecărei ţări. Sărăcia este definită ca fiind lipsa de mijloace financiare necesare asigurării unui trai decent în raport cu standardele comunităţii. Există o limită minimă numită sărăcie absolută şi o limită maximă numită sărăcie relativă.
Seceta şi dezastrele naturale continuă să rămână calamităţi înspăimântătoare pentru ţările cele mai sărace din lume.Istoria atestă că ţările cele mai dependente de agricultură sunt şi cele mai flamande. Catastrofele produse de forţele stihnice ale naturii în teritoriile celor mai săraci le fac viaţa un iad şi se află la originea exodului populaţiei în ţăriile învecimate ori la distanţe mai îndepartate. Sărăcia şi lipsa de speranţa îndeamnă la emigrare, de regulă spre cele mai apropiate state dezvoltate. Perpetuarea sărăciei în ţările din emisfera sudică va amplifica trendul migraţiei colective spre ţările avansate din emisfera nordică. Deja, în ţări precum Germania, Spania, Anglia, Italia ş.a. se află grupuri masive de emigranţi, veniţi inclusiv din ţări fost comuniste în număr foarte mare.
O altă problemă majoră cu care se confruntă omenirea este lipsa apei potabile, întrucât doar 3% din cantitatea existentă pe Terra este potabilă. Majoritatea ei este îngheţată sau la adâncimi mari pentru a putea fi valorificată.În fiecare an, peste 5 milioane de locuitori ai planetei îşi pierd viaţa din cauza bolilor transmise prin apa infestata.Alte câteva zeci de milioane mor de sete. Se consideră că până în anul 2025, peste 2,5 miliarde de oameni vor trebui să economisească apa.Alţi 2,7 miliarde nu vor avea însă ce să economisească, pentru că în zonele în care locuiesc nu va exista suficientă apă pentru nevoile zilnice.

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.