zdo.roEconomic

Taxa de poluare se reduce cu pana la 25%

fin - - 2011-12-15

Taxa de poluare va fi redusa cu pana la 25% si va fi platita o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima oara in Romania, cat si pentru cele inmatriculate inainte de 2007, stipuleaza legea privind taxa pentru emisiile poluante aprobata azi de Camera Deputatilor.

Actul normativ are la baza principiul "poluatorul plateste" si prevede faptul ca taxa de poluare se va plati si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost aplicata o astfel de taxa. Pentru astfel de masini, taxa va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietatea autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra legea in vigoare.

Posesorul de autoturism care a platit de la 1 iulie 2008 o taxa de poluare mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei noi legi poate solicita resutirea diferentei.

Taxa de poluare se calculeaza in functie de tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de dioxid de carbon si norma de poluare la care se mai adauga si gradul de depreciere a autoturismului. Taxa se constituie venit la bugetul Fondului de Mediu din care sunt finantate programele "Rabla", "Casa Verde", de impaduriri a terenurilor degradate, de reconstructie ecologica si gospodarire a padurilor etc.

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.