zdo.roActualitate

Asocierea aromelor diferitǎ de la o zonǎ geograficǎ la alta

Aneta Palincas - - 2011-12-20

Nu este nevoie de experţi alimentari care să spunǎ că alimentele din Vest şi din Asia au  gust diferit. Dar este totuşi nevoie de experţi pentru a spune de ce. Ideea de "alimente perechi" nu este nouǎ – analiza chimicǎ a alimentelor pentru a vedea ce compuşi au în comun au ajutat restaurantele, de exemplu, sǎ nu asocieze alimente cum ar fi caviarul cu ciocolata albǎ.

Dar noi cercetǎri – dupǎ analiza a 381 de ingrediente, 1021 de arome şi 56.498 de reţete - au constatat că produsele alimentare din Asia de Est au o abordare cu totul diferită. Se evită de fapt,alimentele care se potrivesc. "Asocierea aromelor" a condus la unele din cele mai incitante reţete din ultimii ani.
Dar se pare că alimentele "pereche" nu sunt o regulă  - şi aromele "pereche" sunt folosite în moduri complet diferite în Vest şi în Asia .
"Bucătăriile din Vest tind să folosească" perechi ", care au în comun mai multe arome," spun cercetǎtorii într-o lucrare publicatǎ în „Nature”. "Dar bucătarii din Asia de Est au tendinţa de a evita ingredientele care se potrivesc. Această cercetare deschide noi cǎi spre înţelegerea practicilor culinare. "

Această diferenţă esenţială de abordare explică de ce produse alimentare provenind din diferite părţi ale globului au gusturi atât de radical diferite.
 
 Existǎ arome care "definesc" o bucătărie - de exemplu, busuiocul alimentar în sudul Europei, sau sosul de soia în Asia de Est - dar perechile clasice din fiecare bucătărie, cum ar fi brânza parmezan şi roşiile ( care împǎrtǎşesc o mulţime de arome), şi usturoi şi uleiul de susan (care împărtăşesc foarte puţine arome) arată că "asocierea alimentarǎ" este o idee distinctǎ din vest.

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.