zdo.roActualitate

Lansarea proiectului ”Mănâncă resonsabil!” la Grădinița cu P.P. ”Nicolae Romanescu ” Craiova

Ioana Popescu - - 2017-11-15

Grădiniţa cu Program Prelungit  ,,Nicolae Romanescu’’ Craiova  organizează  Joi,  16.11.2017, ora 16.30,  evenimentul de lansare a proiectului   "Mănâncă responsabil! “- Un program de acțiune orientat spre ȋnvățarea globală ȋn Anul European pentru Dezvoltare (2015) şi mai departe, derulat , pentru cel de-al doilea an, sub forma unei petreceri în aer liber la care participă 270 de preșcolari, 270 de părinți, cadrele didactice din grădiniță, și invitați – medicul școlar și profesorii coordonatori ai programului derulat în alte instituții de învățământ. 

Evenimentul public este organizat ca o petrecere a rodniciei pământului, în curtea grădiniței. Activitatea are o parte de promovarea proiectului, prin care participanții primesc informații, print-un afișaj de manieră eficientă - simbolurile proiectului, eco-cod, CCRA, postere cu poze din acțiunile derulate în anul anterior, mesaje mobilizatoare. Se organizează o expoziție cu conserve din fructe și legume, realizate de părinți, însoțite de rețete, și coșuri cu fructe și legume de sezon. Copiii, costumați în fructe și legume, împreună cu părinții și invitații, participă la prezentarea proiectului și la intervențiile invitaților, apoi  se formează un lanț uman. Fiecare copil va primi un balon pe care este inscripționat un mesaj, iar de la Domnul Hamster câte un fruct sau o legumă, iar adulții vor primi un magnet cu sigla proiectului. Conservele aduse vor fi expuse, împreună cu rețetele în holul grădiniței, iar la sfârșitul săptămânii posesorii vor participa la tombolă și vor pleca acasă cu alt produs. 

Obiectivul  de importanță majoră al activității și al proiectului  îl reprezintă ȋnţelegerea consecinţelor legate de standardizarea produselor, pe care îl vom realiza prin intermediul activităților desfășurate.

"Mănâncă responsabil!“ este un proiect de responsabilitate socială, prin care participanţii vor ȋntelege de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative / ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre. Sunt implicate  9 State europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croația, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia. Din România participă 50 de unități școlare.

Grădinița cu Program Prelungit ,,Nicolae Romanescu’’  participă cu 311 preșcolari, avându-i parteneri pe părinții acestora și instituții cu care s-au  încheiat parteneriate  educaționale,  în vederea  implementării proiectului.

Rezultatele  așteptate prin derularea proiectului vizează un alt mod de a privi și de a consuma hrana sănătoasă, care nu pune în pericol sustenabilitatea mediului înconjurător.

Copiii şi adulţii vor fi mai atenți ȋn ceea ce priveşte:

•cumpărarea unor cantităţi mai mici de produse alimentare pentru a nu se mai arunca mancarea;

•consumarea unei cantităţi mai mari de hrană ȋn stare proaspătă;

•descurajarea consumului de hrană ȋnalt procesată;

•consumul de mâncare pregatită acasă, ȋn locul celei semipreparate cumpărate din magazine sau consumate ȋn fast-food-uri;

•reducerea resturilor / deşeurilor alimentare;

•valorificarea deşeurilor menajere (compost);

•înlocuirea cărnii cu vegetale;

•alegerea unor alimente prietenoase cu omul și cu mediul;

Toți participanții la activitățile proiectului vor  ȋnţelege importanţa achizitionarii de alimente care provin de la distanţe cât mai mici, astfel se va  susține dezvoltarea producătorilor locali, prin achiziţionarea produselor, precum și  consumul de fructe si legume adecvate sezonului.

 

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.