zdo.roActualitate

BUNĂTĂȚI ÎN AJUN DE SFÂNTUL ANDREI

- - 2017-12-04

În ajum de Sfântul Andrei , pe 29 noiembrie 2017, la Școala Gimnazială Coșoveni , a avut loc promovarea celui de-al treilea an  în proiectului european “Mănâncă Responsabil!“.

Comitetul Eco al școlii noastre,  a mobilizat elevii și comunitate locală prin informare directă și  mesaje scrise ( fluturași) despre  EVENIMENTUL care urmeaza să se desfășoare la școala.

Fiecare clasă a avut o echipa reprezentativă formată din 10 elevi, care a prezent bunătăți din cămara proprie, aspectoase și gustoase ,specifice zonei .Fiecare echipaj a mai prezent și căte un obicei specific sărbătorii  Sfântului Andrei și au avut și un colț cu obiecte artizanale vechi.

Școala s-a transforma într-un MARE TÂRG DE BUNĂTĂȚI   ,unde echipele de copii din școala noastră ,au concurat pentru titlul de “BUNĂTĂȚI ÎN AJUN SÂNTANDREI”.

Momentul surpriză „DEGUSTĂM , PRIVIM , ASCULTĂM ȘI HOTĂRĂM „ a fost hotărâtor pentru următoarele etape ale concursului .

Juriul format din profesori și invitați,au  degustat, au  punctat produsele, au ascultat legendele legare de ajunul sărbătorăă Sfăntului Andrei ,cu care s-a prezentat fiecare echipaj  și au hotărât câștigătorii.

Activitatea s-a încheiat cu un exercițiu de conștientizare a eliminării alimentelor nesănătoase din alimentația zilnică.

Ei au introdus într-o urnă un bilețel pe care au scris obiceiurile actuale, nesănătoase , privind alimentația.

Comitetul Eco,a  reamintit obiceiuri sănătoase ,care reprezintă reguli pentru a mănca responsabil și a împărți fiecărui  elev și invitat căte o fisă cu aceste reguli pe care o vor dezbate și aplica în familie.

Toate echipelede s-au întrecut în preparate culinare foarte bune și frumos prezentate. Juriul a decis echipele câstigatoare și acordarea titlului de “ Bucătarul de Coșoveni “ – elevei  Diana Lătăretu de la clasa a-VIII-a B  .

Ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe, doamnele coordonatoare Eco-Școlilor din Craiova.

Proiectul European "Mănâncă responsabil!" , se desfasoară pentru al treilea an în școala noastră , fiind un proiect de responsabilizare socială, prin care participanţii ȋnteleg de ce luarea oricărei decizii cu privire la hrana personală poate avea urmări negative / ireversibile asupra unei importante părţi a planetei noastre.

Rezultate aşteptate:

Înțelegerea scopului și obiectivelor Proiectului European "Mănâncă Responsabil" , conștiențizând  greșelile alimentare și  oportunitatea schimbării obiceiurilor,conștienți de responsabilitatea față de sănătatea  propriei persoane,a membrilor familiei, societății.

 Familiile vor fi mai informate și mai responsabile față de sănatatea copiilor lor, alăturându-se școlii, solicitând sfaturi, consultații pentru a întreține ecologic grădinile, livezile, etc.

Copiii vor renunța la obiceiurile nesănătoase promovate pe canalele de televiziune, de marketurile din perimetrul școlii și vor susține proiectul prin exemplul personal.Ne așteptăm să aibă chiar inițiative de informare, de împărtășirea experiențelor personale în comunitate.

 La proiect participă 9 state europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croaţia, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia,Slovenia.

Echipa coordonatoare : 

Prof. Elena Loredana Gheorghe , director Școala Gimnazială Coșoveni

Prof. Ștefania Trașcă , Prof. Eliza Safta 

Coordonator proiect : Prof .Cătălina Butoi

 

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.