zdo.roEditorial

Pandemia de coronavirus din România

Ioana Popescu - - 2020-03-23

Pandemia de coronavirus din România este o epidemie în curs de desfășurare pe teritoriul României cauzată de noul coronavirus 2019-nCoV (SARS-CoV-2), virus care provoacă o infecție numită COVID-19, care poate fi asimptomatică, ușoară, moderată sau severă. Infecția severă include o pneumonie atipică severă manifestată clinic prin sindromul de detresă respiratorie acută. Infecția cu virusul 2019-nCoV a apărut în decembrie 2019 în orașul Wuhan, China, de unde s-a propagat în majoritatea provinciilor chineze și majoritatea țărilor din lume, provocând o pandemie. În Europa cele mai multe cazuri sunt înregistrate în Italia. În România inițial au fost confirmate numai cazuri de import din Italia la persoanele venite din această țară sau care au avut contact cu o persoană din această țară. O sursă importantă a infecției în România sunt persoanele venite din afară care nu s-au autoizolat la domiciliu sau care au mințit că nu au fost într-o zonă afectată de infecția COVID-19. Au fost deschise mai multe dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în care sunt vizate persoanele care nu au stat în autoizolare la domiciliu 14 zile și cei care nu au comunicat că au venit din zonele afectate sau nu au comunicat că au avut contact cu o persoană testată pozitiv pentru coronavirus. Persoanele care se întorc din țările incluse în zonele roșii vor fi carantinate, iar cei care se întorc din țările incluse în zonele galbene vor sta în izolare la domiciliu 14 zile. Lista țărilor incluse în zonele roșii și galbene poate fi consultată pe pagina Institutului Național de Sănătate Publică sub titlul: „Lista zonelor afectate de COVID 19”. Numărul cazurilor confirmate de COVID-19, persoanelor izolate și persoanelor în carantină în România poate fi consultată pe pagina Institutului Național de Sănătate Publică. Informațiile Grupului de Comunicare Strategică despre evoluția epidemiei în România și măsurile luate de autorități pot fi consultate pe pagina Ministerului Afacerilor Interne.

 

În contextul evoluției situației epidemiologice pe teritoriul României determinată de răspândirea COVID-19 și creștere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2 în România, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 16 martie 2020, decretul privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru 30 de zile.

 

Pe data de 22 martie 2020 au fost confirmate primele 3 decese. Este vorba de 3 pacienți cu vârstele de cuprinse 67 și 74 ani. Toți 3 aveau boli preexistente. Cel de 67 ani a murit la Craiova, cel de 74 ani la București, iar cel de 70 de ani la Iași.

 

Pe data de 23 martie 2020 au fost confirmate inca 4 decese. Este vorba de 4 pacienți cu vârstele cuprinse intre 64 ani si 72 ani. Toti cei 4 pacienti decedati aveau boli preexistente. Barbatul de 64 ani a murit la Arad, cel de 65 ani a murit la București, cel de 71 ani a murit la Iași, si ultimul este vorba despre o femeie de 72 ani care a decedat la Suceava.

 

Primul caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat pe 26 februarie 2020 la un bărbat din județul Gorj. Până pe 23 martie au fost confirmate 576 de cazuri de infecții cu virusul COVID-19. Pe județe, au fost confirmate 112 de cazuri în București, 64 în Hunedoara, 35 în Iași, 17 în Timiș, 18 în Constanța, 4 în Brașov, câte 23 în Ilfov și Suceava, 12 în Arad, câte 6 în Cluj și Covasna, câte 15 în Caraș-Severin, Dolj și Neamț, 14 în Mureș, câte 9 în Bistrița-Năsăud, Olt și Maramureș, câte 2 în Bacău, Bihor, Brăila, Buzău, Galați, Gorj, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Teleorman, Vâlcea și Vrancea și câte unul în Alba, Botoșani, Satu Mare, Sălaj și Vaslui. Începând cu 20 Martie nu au mai fost raportate cazurile pe județe.

 

Din totalul de cazuri confirmate, 73 au fost tratate. (51 in Timișoara, 17 in București, 3 in Craiova, 1 in Constanța și unul la Iași) Au fost tratate și cele două persoane române de pe croaziera Diamond Princess din Japonia. Până acum au fost înregistrate 8 decese a unor cetățeni români, produse în afara României, 7 în Italia și unul în Franța.

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.