zdo.roActualitate

O şansă la o igienă orală corectă pentru copiii din mediul rural

Ioana Popescu - - 2020-06-13

Proiectul „ZÂMBIM FRUMOS ÎMPREUNĂ”, implementat de Asociaţia Dominou cu fonduri europene prin Corpul European de Solidaritate, se va derula în perioda august 2020 - iulie 2021 în şcoli din mediul rural şi Craiova. Şcolile partenere sunt Şcoala Gimnazială „Ion Gh. Pleşa” Almaj, Şcoala Gimnazială Coţofeni, Şcoala Gimnazială Coşoveni, Şcoala Gimnazială Murgaşi şi Şcoala Gimnazială „Ion Ţuculescu” Craiova. Iniţiatorii proiectului îşi propun să tragă un semnal de alarmă copiilor din mediul rural şi celor   dintr-o şcoală de la periferia Craiovei cu privire la importanţa igienei orale corecte. 

„Statisticile arată că ţara noastră este pe ultimul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte consumul de pastă de dinţi şi igienă orală. În plus datele arată ca 90% dintre români suferă de probleme dentare, iar peste 40% dintre ei nu au fost niciodată la dentist.

Cel mai grav este faptul că şi cei mici au mari probleme din cauză că nu se spală pe dinţi. În mediul rural, copii cu vârsta cuprinsă între 7-11 ani au deja măsele cariate şi dinţii stricaţi sau căzuţi. Datele arată că tinerii, cei mai mulţi din mediul rural, ajung să îşi pună aproape toată dantura la 20-30 de ani. Acesta este motivul pentru care iniţiativa tinerilor voluntari din Asociaţie a fost binevenită.” a declarat doamna Mariana Stoineac, preşedinta Asociaţiei Dominou.

Echipa de proiect este formată din cinci voluntari din cadrul Asociaţiei Dominou,  activi şi plini de dorinţa de a se implica în schimbarea comunităţii în care trăiesc. Doi dintre voluntari, Drăghici Maria Alexandra şi Tonescu Iulia Georgiana, au absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, specializarea Medicină Dentară, în prezent rezidenţi la stomatologie. 

Obiectivele proiectului sunt ca 300 de şcolari între 7-11 ani să înţeleagă informaţiile cu privire la cauzele apariţiei problemelor dentare şi să conştientizeze formele de manifestare a lipsei igienei orale, să adopte o alimentaţie sănătoasă şi să utilizeze corect şi periodic produsele de igienă orală.

Proiectul urmăreşte ca printr-o serie de activităţi educative formale şi nonformale, copiii să îşi consolideze informaţiile cu privire la igiena orală, importanţa acesteia şi nevoia unor tratamente specializate în caz de nevoie. Acestea se vor desfăşura în parteneriat cu cadrele didactice din şcoli, în cadrul orelor de dezvoltare personală.

       „În comunităţile vizate, serviciile stomatologice sunt fie absente, fie greu de accesat, de vină fiind, de cele mai multe ori, situaţia economică precară, precum şi lipsa informaţiilor care să prioritizeze orice fel de interveţie stomatologică. Astfel, cei mai mulţi cu afecţiuni stomatologice aleg să se trateze acasă cu leacuri băbeşti. De asemenea, vom aduce în discuţie şi factorii care influenţează sănătatea orală, precum alimentaţia sănătoasă şi periajul corect, determinându-i pe copii să îşi dezvolte deprinderi sănătoase pentru o viață sănătoasă. Un impact și mai mare se dorește să vină din partea copiilor asupra comunităților și grupurilor din care fac parte. Astfel, în urma informațiilor aflate în cadrul programului nostru, cât și în urma activităților întreprinse, copiii să poată povesti părinților, bunicilor, prietenilor, colegilor cât de importantă este igiena orală pentru sănătatea și integritatea întregului organism uman.” a precizat Drăghici Alexandra, care aduce în proiect experienţa câştigată în cadrul cabinetului stomatologic Dentist Family.

             

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.