zdo.roActualitate

Încredere în sine pentru copiii craioveni

Ioana Popescu - - 2020-10-14

Proiectul „Împreună împotriva bullying-ului”, implementat de Asociația Dominou, cu fonduri europene, prin Corpul European e Solidaritate, a fost derulat în perioada 02 februarie – 1 noiembrie 2020. Partenerii proiectului sunt Colegiul Național „Frații Buzești”, Colegiul Național „Carol I”, After Art și Wings For Kids AfterSchool. Intițiatorii proiectului au dorit să tragă un semnal de alarmă copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani din Craiova cu privire la abuzul de tip bullying, ce este, care sunt consecințele lui și cum ar trebui să ne comportăm dacă suntem martorii sau victimele acestui tip de abuz. In urma raportului realizat de către Organizația Mondială a Sănătății, România se situează pe locul 3, la nivel european, în clasamentul celor 42 de țări care se confruntă cu fenomenul de bullying în școli. Conform statisticilor, în România 3 din 10 copii sunt excluși din grupul de colegi, 3 din 10 copii sunt amenințați cu bătaia sau lovirea de către colegi, 1 din 4 copii a fost umilit în fața colegilor. Formele abuzului de tip bullying sesizate au fost: jigniri, sarcasm, loviri, îmbrânciri, denigrare sau insulte.

Proiectul și-a propus să combată fenomenul de bullying în școlile din Craiova, prin informarea elevilor cu privire la cauzele, formele de manifestare şi consecintele acestui fenomen, precum şi prin implicarea lor într-o serie de activități educative formale şi non-formale menite să le dezvolte încrederea în sine, spiritul de echipă, empatia, toleranţa, inteligenţa interpersonală şi capacitatea de a-i accepta pe toţi cei din jur, indiferent de origine, etnie, limbă sau orice alt statut.

În urma activităților desfașurate în proiect, elevii au manifestat un interes deosebit acestui fenomen, obsevându-se schimbări majore în relațiile dintre copii, aceștia fiind mai empatici, încrezători și mai toleranți.

Asociația Dominou va continua lupta împotriva acestui tip de abuz în viitoare proiecte, care vor viza încurajarea și crearea unor strategii anti-bullying la nivelul școlilor, în vederea obținerii unor medii sigure, securizate și prietenoase, fizice și virtuale, în care copiii să aibă parte de o creștere armonioasă.

 

Articol salvat de pe zdo.ro. Acest articol este proprietatea zdo.ro şi nu poate fi reprodus fără acordul scris al acestora.