Sondaj:

Ați dori alipirea României cu Republica Moldova?

Contact:

Telefon:
0721-693374
Fax:
0351-441372
E-mail:
redactia@zdo.ro

Divertisment:

damila

damila

Autostrăzile nu vor fi taxate începând cu 1 ianuarie 2012, precizează Compania Naţională de Autostrăzi (CNADNR)

Marţi, 29 Noiembrie 2011, ora 10:14
Economic - zdo.ro


Autostrăzile nu vor fi taxate începând cu 1 ianuarie 2012, precizează Compania Naţională de Autostră

Potrivit sursei citate, în ciuda afirmaţiilor vehiculate într-o parte a mass-media, CNADNR precizează că valoarea tarifului care se va introduce pentru utilizarea autostrăzilor în România se va determina în urma unui studiu socio-economic şi a unei analize a caracteristicilor mediului economic în România.

Acest studiu se realizează împreună cu experţii Comisiei Europene/Jaspers/. "Reiterăm faptul că taxa va fi introdusă după ce va fi dată în exploatare o parte semnificativă a tronsoanelor de autostradă de pe Coridorul IV în lucru în momentul de faţă, iar taxarea unor sectoare de autostradă începând cu 1 ianuarie 2012 este exclusă", se precizează în comunicatul CNADNR.

Autostrăzile ar putea fi taxate începând cu 2013, primele care vor avea taxe urmând să fie Bucureşti - Constanţa, Bucureşti - Piteşti şi Centura de Sud a Bucureştiului, dar şi tronsoanele de pe Coridorul IV, dintre Sibiu şi Nădlac, a precizat, recent, ministrul Anca Boagiu.

"În Europa, statele care nu percep o asemenea taxă sunt, mai degrabă, exemple singulare. Această taxă există în majoritatea statelor europene şi românii care au călătorit în afară ştiu foarte bine. Autostrăzile de pe Coridorul 4, finanţate din fonduri europene, vor fi, de asemenea, taxate începând cu 2013. Am luat această decizie împreună cu Comisia Europeană, aşteptăm rezultatele studiului JASPERS la sfârşitul acestui an, pentru a stabili şi cuantumul. Vă asigur că taxele nu vor fi mari şi sunt sigură ca românii prefera să plătească cei câţiva euro pentru a merge pe sute de kilometri de autostradă, în condiţii de rapiditate şi siguranţă, decât să mai aşteptăm ani la rândul fără a avea resurse să construim autostrăzi", a declarat Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, într-un interviu acordat ziarului Ziua de Constanţa.

Oficialul a mai precizat că, legat de taxarea autostrăzilor Bucureşti - Piteşti şi Bucureşti - Constanţa, MTI a decis să înglobeze mentenanţa pe aceste tronsoane cu construcţia şi mentenanţa autostrăzii de Centura Sud a Capitalei într-un singur pachet de concesiune, pentru ca în acest mod să reuşească să atragă mai uşor investitori care să finanţeze construcţia unei noi autostrăzi.

În prezent, discuţia se poartă cu consultanţii în ceea ce priveşte valoarea taxei, suma iniţială de care se discuta fiind de 5 euro pe 100 km, dar şi modul în care vor fi verificaţi şoferii, fie prin puncte fixe de taxare, fie printr-un sistem mobil sau chiar prin intermediul sistemului de satelit ce va fi instalat prin programul Galileo  • Currently 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dă-i o nota! Nota curentă: 5.0
Versiunea pentru tiparire versiune print
 Share

Scrie un comentariu:


Nume:
Mesaj:

Întrebare anti-spam - cât fac unu plus unu
(scrie răspunsul cu litere):

caractere rămase.