Luni, 27 Octombrie 2025
Newsletter - Abonare RSS
- Arhiva
Considerați că războiul dintre Ucraina și Rusia se va încheia în anul 2025?
Telefon:
0721-693374
Fax:
0351-441372
E-mail:
redactia@zdo.ro

“Ȋn China, tot ce creşte, alergă, zboară sau înoată poate deveni o delicioasă mâncare”!
Ca şi în cazul altor bucătării ale lumii, şi cele opt mari bucătării tradiţionale ale Chinei ating culmea rafinamentului cu prilejul diferitelor sărbători şi, mai ales, a Anului Nou. Diferenţa o reprezintă însă extraordinara diversitate şi numeroasele feluri de bucate care sunt servite la aceste ocazii.
Bucătăria rurală, deşi mai simplă ca varietate de feluri preparate păstrează originalitatea surselor alimentare locale. În China, în mediul rural, aproape la toate intersecţiile rutiere se întâlnesc adevărate pieţe cu legume, fructe, peşte, carne de porc şi de pasăre, chiar şi preparate culinare din acestea. În ceea ce priveşte sacrificarea unui porc şi preparea acestuia, obiceiul chinezilor diferă de cel al românilor. La chinezi, după ce este tăiat, porcul este suspendat pentru a se elimina tot sângele (în China, folosirea lui ca aliment este un sacrilegiu), iar apoi îmbăiat,, astfel că înainte de a fi tranşat, porcul este deosebit de curat. Pregătirea lui se face în adevărate bucătării-cantine familiale, căci numărul membrilor unei familii de ţărani este mare. Carnea, fie că este muşchi file, fie că este formată din bucăţi cu grăsime, este cufundată într-o adevărată baie de ulei de soia în care este prăjită egal, fără a fi arsă, păstrând o frăgezime de neimaginat.
Din sumedenia de specialităţi s-au cristalizat în timp “Cele opt mari bucătării tradiţionale ale Chinei” numite după provinciile în care s-au format: Shandong, Sichuan, Guangdong, Fujian, Jiangsu, Zhejiang, Hunan şi Anhui. De fapt, oamenii locului au stabilit prin comparaţii aceste opt mari bucătării: cele din Jiangsu şi Zhejiang reunesc parfumul fructelor şi legumelor sudului, cele din Anhui şi Shandong, tăria mâncărurilor şi puterea lor de conservare specific nordului, în Guangdong şi Fujian, nobleţea şi rafinamentul princiar, în timp ce bucătăriile din Sichuan şi Hunan respectă reţete culinare multimilenare consemnate în vechi scrieri chinezeşti.
Rafinamentul culinar la nivel de artă
Deşi în lume sunt răspândite numeroase cărţi de bucate cu reţete riguroase sau chiar sofisticate, adevărata bucătărie chineză este o artă care nu se ghidează după reguli precise. Arta culinară chineză se bazează pe marea diversitate de produse ce sunt utilizate în gastronomie şi pe spiritul creator al celor care le îmbină; am putea spune că sunt puse în valoare imaginaţia şi, mai ales, inspiraţia de moment a bucătarilor. Poate tocmai în aceasta constă extrordinara ei diversitate şi rafinamentul adus la rang de capodoperă. Toată lumea ştie că arta în gastronomie este cea a preparării sosurilor care însoţesc felurile de bază. În Orient, cu precădere în China, sosurile de soia, din stridii, din ulei de susan, din cele 5 mirodenii ori legume de sezon, din ghimbir, din ciuperci negre, din muguri de bambus sau din fructele castanului de apă, sunt culmile rafinamentului culinar. Formarea unei bucătării este legată de tradiţiile ancestrale şi de originalitatea gastronomică şi, în acelaşi timp, este condiţionată de spaţiul geografic în care caracteristicile sale climatice şi resursele de hrană au format obiceiurile locuitorilor. În China, datorită întinderii în latitudine şi longitudine, există o mare diversitate a condiţiilor geografice şi, implicit, un multiculturalism îndelungat, cu vechi tradiţii. Ca urmare, nu putem vorbi despre bucătăria chinezească, decât despre un rezultat al îndelungatei diversificări, specifice diferitelor populaţii de aici.
O lume magică : Muzeul Cristalelor Swarovski
Căutările ursului care a ucis un om au fost reluate. Localnicii, avertizaţi că animalul e foarte periculos
Chirurgii de la Spitalul Universitar Căi ferate Craiova readuc speranţa în inimile bolnavilor
Drogul, monstrul cu o mie de capete
Traficul de persoane-fenomen ce ia amploare