Sondaj:

Sunteți de acord ca, în anul școlar 2021-2022, activitatea să se desfășoare online?





Contact:

Telefon:
0721-693374
Fax:
0351-441372
E-mail:
redactia@zdo.ro

Divertisment:

damila

damila

Tradiţii şi obiceiuri de Ignat

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 23:22
Editorial - Bianca Bercea


Tradiţii şi obiceiuri de Ignat

În data de 20 decembrie se sărbătoreşte ziua Sf. Ignaţie Teoforul sau, mai simplu pentru români, Ignatul. Această dată are o semnificaţie deosebită în cadrul pregătirii pentru sărbătorile de iarnă : este ziua în care se taie porcul.

O tradiţie moştenită din strămoşi, una din puţinele păstrate cu sfinţenie mai ales în mediul rural, tăierea porcului are, pe lângă beneficiile culinare şi semnificaţii aparte. De ce porcul şi de ce în ziua de Ignat ?

Tradiţia spune ca în urmă cu câteva sute de ani, un bărbat pe nume Ignat şi-a ucis din greşeală tatăl cu securea atunci când vroia să taie porcul. După ce l-a înmormântat omul şi-a luat lumea în cap şi a părăsit satul natal, dar până la sfârşitul vieţii lui, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, a visat securea în fiecare an.

Se spune că ziua de Ignat este acceaşi cu ziua zeităţii solare celebrate în antichitate, care moare pentru a renaşte peste câteva zile, drept pentru care se fac sacrificii animaliere. Este o tradiţie care n-a fost întâlnită decât la români şi aromâni.

Ziua în care se taie porcul este un moment de sărbătoare în familie. Se spune că în această zi, dacă cei săraci nu au porc, trebuie să taie alt animal. Ziua începe de dimineaţă când gospodarii vor scoate animalul de sacrificiu în curte şi vor pregăti locul special pe care îl vor afuma după tăiere. Cei care sacrifică şi asistă la tăierea porcului nu trebuie să fie persoane miloase, fiindcă, se spune că porcul moare greu şi carnea nu va fi bună. De asemenea, bătrânii spun că în noaptea de dinainte de Ignat, animalele visează că vor fi sacrificate.

Legat de această zi, există şi o serie de superstiţii pe care cei din mediul rural le ţin şi azi.

Dacă cineva lucrează altceva în ziua de Ignat, va cădea bolnav şi va avea convulsii, la fel ca porcul când este tăiat.

O altă superstiţie de Ignat este crucea pe care o fac bunicii pe fruntea nepoţilor cu sânge de porc, pentru a fi feriţi de boli.

 

Pentru ca porcul să fie mâncat cu plăcere toată lumea trebuie să se veselească şi să cinstească cu vin în jurul acestuia.



  • Currently 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dă-i o nota! Nota curentă: 5.0
Versiunea pentru tiparire versiune print
 Share

Scrie un comentariu:


Nume:
Mesaj:

Întrebare anti-spam - cât fac unu plus unu
(scrie răspunsul cu litere):

caractere rămase.