Joi, 07 Decembrie 2023
Newsletter - Abonare RSS - Arhiva
Sunteți de acord ca, în anul școlar 2021-2022, activitatea să se desfășoare online?
Telefon:
0721-693374
Fax:
0351-441372
E-mail:
redactia@zdo.ro
Intr-o atmosfera din ce in ce mai poluata si intr-o lume din ce in ce mai preocupata de cursul euro, sa ne concentram putin asupra problemei numite:
EFECTUL DE SERA
Ca si in cazul distrugeri stratului de ozon si incalzirea globala este un bun exemplu legat de modul in care activitatea umana poate degrada mediul la scara planetara. Fenomenul este cunoscut sub numele de efect de sera. Unele gaze din atmosfera (vaporii de apa, dioxidul de carbon, ozonul, metanul, dioxidul de de azot si unele tipuri de cloroflorocarburi) impiedica dispersarea caldurii produse de pamant in spatiu. Caldura este din nou radiata spre suprafata Pamantului care este incalzita suplimentar. In conditii naturale, vaporii de apa sunt cei mai eficienti in producerea efectului de sera. Datorita lor, temperatura medie a Pamantului este cuprinsa intre +15 grade Celsius si -18 grade Celsius. Prin comparatie, pe Marte unde atmosfera este subtire si nu exista vapori de apa , temperatura medie la suprafata planetei este de -50 de grade Celsius. Producerea si degajarea in atmosfera a gazelor care produc efectul de sera a dus la incalzirea usoara a temperaturii medii a planetei cu unele consecinte pentru mediu (cresterea nivelului suprafetei oceanelor, degradarea calitatii vietii in unele zone).
Temperatura medie globala a aerului la suprafata Pamantului a crescut cu cu 0,3- 0,6 grade C de la sfarsitul sec. XIX. Patru din cei mai fierbinti ani au fost inregistrati dupa 1860. Cea mai inalta incalzire s-a inregistrat noaptea, in latitudinile de la cele mai de mijloc pana la cele mai inalte ale emisferei de nord. In unele zone incalzirea a fost de cateva ori mai mare decat cea medie globala. Alte dovezi ale cresterii temperaturilor globale includ cresterea nivelului marii cu 10 -25 de centimetri, micsorarea ghetarilor din munti, reducerea invelisului de gheata din emisfera de nord si sud si cresterea temperaturilor Pamantului in stratul de sub suprafata. Datele obtinute, sugereaza ca temperaturile globale la suprafata solului sunt in prezent mai mari decat la orice etapa din ultimii 600 de ani.
Pentru studiul incalzirii globale s-au alcatuit modele numerice care sunt procesate pe calculator sau se pot face unele analogii geografice sau geologice. Exista multe contoverse in lumea stiintifica legate de efectele incalzirii globale, dar multe idei sunt acceptate de toata lumea. Schimbarile climatice: se estimeaza o crestere a nivelului temperaturii planetei cu 0.5-2 grade C pana in anul 2050, o crestere a nivelului precipitatiilor si o mdificare a distributiei precipitatiilor la diferite latitudini, o crestere a frecventei furtunilor tropicale. Este greu de estimat care vor fi modificarile care vor aparea legate de ghetarii din Arctica si Antartica.
La conferinta de la Rio asupra mediului si dezvoltarii din 1992, a fost adoptata conventia cadru asupra schimbarilor de clima. Conventia urmareste scaderea emisiilor de CO2 si a altor gaze cu efect de sera. Conventia a fost ratificata de unele state (SUA) si o parte din masurile ei au fost deja puse in practica. La Rio s-a stabilit si principiul ca tarile in curs de dezvoltare sa fie sprijinite financiar de comunitatea international prin anumite proiecte, pentru punerea in practica a acestei conventii cadru.
Ce putem face fiecare dintre noi?
Sa evitam deodorantele de tip spray, evitand astfel inhalarea de CFC-uri. Sa ne incurajam familia sa foloseasca ma putin spray-urile, fixativul de par, precum si instalatiile de aer conditionat. Daca putem si nu ne este rusine, sa folosim bicicleta. Sau sa folosim transportul in comun. Este un consum mai mic de carburanti si deci o poluare mai mica decat daca am folosi toti masinile personale. Sa economisim hartie, pentru a salva padurile (folosind hartie reciclata cat mai mult posibil), deoarece copaci retin CO2 pe care noi il producem. Sa sustinem si sa participam la campaniile pentru salvarea padurilor, prin plantarea de pomi.
Este timpul ca fiecare dintre noi sa analizeze daca modul lui de viata este suficient de echilibrat, astfel incat sa protejeze sanatatea si calitatea mediului. Alterand clima schimbam calitatea vietii generatiilor viitoare. Actioneaza local… impotriva…pericolului global!
Mare adevar graiti !
Hai Craiova!!!